Pernille Damore

Subtitle

 

NATURLIG HELBREDELSE AF STRESS

Du kan sagtens helbrede dig selv for stress. Jeg vil på denne side lære dig hvordan.


Naturligvis skal du tale med din læge først!

De forslag jeg giver dig her kan ikke stå alene. 

Dette er en hjemmeside, ikke en behandlingssituation. 


Nu ved jeg godt at du sikkert HAR været til din egen læge utallige gange. Måske har du til og med fået at vide at der ikke er mere de kan gøre for dig og du "må lære at leve med det", så når jeg siger du skal i kontakt med din læge først, virker det nærmest fornærmende!


Der er 2 grunde til at jeg siger det: 

1. jeg skal sige det - ifølge dansk lovgivning må jeg ikke give dig råd der virker.
Det er kun din læge der må det. 


2. det er virkelig vigtigt at du sikrer dig en professionel hjælp på sidelinjen. Jeg vil foreslå dig at vælge en god praktiserende læge der også kender til funktionel medicin.

De vil nemlig kende til de samme studier som jeg anvender, foreslå dig de samme behandlinger som jeg anbefaler dig og du vil opleve fremgang både i at blive mødt i dit sygdomsbillede men også i dit EGET ANSVAR. 


For det ER dit ansvar. Dit liv. Dit helbred er dit ansvar.

 

TRÆTHED & SØVNUNDERSKUD

Dit autonome nervesystem er den del af nervesystemet, som du ikke selv kan styre. 

Det regulerer fx din hjerterytme, dine hormoner, din blodtilførsel til fordøjelsen osv. 


Det autonome nervesystem består af to funktioner. 


Det ene er det sympatiske nervesystem, som også kaldes kamp/flugt-nervesystemet eller det stressende nervesystem; det andet er det parasympatiske nervesystem, som også kaldes det beroligende nervesystem. 

Det, der aktiverer dit kamp/flugt-nervesystem, er ydre trusler og indre trusler. 


Ydre trusler er det, som påvirker dig udefra. 

En aggressiv hund eller en bil, der er ved at ramme dig og kan skade dig. 

Når du oplever det, frigiver du stresshormoner.


Når stenaldermennesket var stresset, var det hovedsagelig på grund af ydre trusler: fjendtlige stammer eller vildt, der skulle nedlægges. 

Stresshormonerne gjorde, at vi kunne fortsætte jagten trods træthed og smerter. Det er altså en overlevelsesmekanisme, at vi ikke kan mærke os selv, når vi er stressede.


I dag har vi flest af de indre trusler. 

Det kan være spekulationer om en konflikt med chefen, bekymringer for om du er god nok, hvad du skulle have sagt i et skænderi i forgårs, om økonomien hænger sammen, om børnene trives, om du når det, du vil i livet, og om du når at handle ind, før butikkerne lukker. 

Disse indre trusler frigiver også stresshormoner. Selvom du altså ikke er i krig rent fysisk, er du mentalt i krig mod e-mails, krav fra chefen og egne krav til dig selv. 

Og de indre trusler skaber du jo selv. 


Tankerne gør, at du ikke er til stede i nuet. 

Du er derimod koncentreret om ting, der kan ske i fremtiden eller er sket i fortiden. 

Tankerne stresser dig og får dig til at frigive stresshormoner. 

Derfor kan du sagtens være dybt stresset, selvom du sidder i en god stol, solen skinner, du har lavet en kop te og sat skøn musik på anlægget. 

Alt omkring dig er ro og harmoni. 

Men indeni er du superstresset. 

Tankerne hvirvler i dig. 

Du kan mærke den indre uro sitre.


De primære stresshormoner hedder adrenalin og noradrenalin. 

De bliver frigjort, når du møder ydre eller indre trusler, og dit kamp/flugt-nervesystem aktiveres. Disse stresshormoner gør, at du tænker klart og ser løsninger lige foran dig. 

Mens du er i stresstilstanden, er din krop i alarmberedskab. 

Den aktiverer dig til at kunne yde dit maksimale. 

Derfor gør den pupillerne store, så du kan se klart og tydeligt selv i en mørk gyde, dine sanser skærpes, så du bemærker selv den mindste puslen omkring dig, dit blod trækkes fra fordøjelsen til dine muskler, så du ikke bruger energi på at fordøje din mad, men i stedet har en masse blod i musklerne, så du kan springe over et 2 meter højt plankeværk, hvis du skulle få brug for det. 

Du har en styrke som supermand. 

Du får en hurtigere puls, og dit åndedræt ligger meget højt i brystkassen, du ilter derfor blodet, og den høje puls gør, at du er klar til at sprinte, hvis det bliver nødvendigt. 

Og dine fysiologiske behov for vand, mad, søvn og sex hæmmes. 

Du glemmer nuet, så din hjerne er klar og fokuseret på den opgave, som ligger foran dig.


Men adrenalin er kun beregnet til akutte tilstande: til at du får et boost, ser klart og løser opgaven. Derefter er det meningen, at det beroligende nervesystem aktiveres, så du kan nyde din indsats og falde til ro. 

Det er her, dit niveau af adrenalin og noradrenalin bliver normaliseret igen, så du er klar til næste kamp eller flugt.


Hvis nu truslen i stedet fortsætter – hvis du lige har lavet en præsentation for din chef, og hun giver dig en ny opgave med det samme, eller hvis du selv uafbrudt er bekymret over økonomi, børnenes fremtid og butikkernes åbningstider, så forsøger kroppen at løse det med stærkere skyts end akuthormonet adrenalin. 

Som du sikkert kan se, er du ikke længere i en akut stresstilstand, men derimod i en kronisk stresstilstand. Adrenalin er ikke længere nok. 

Derfor giver kroppen dig et ekstra boost af et langtidsstresshormon (kortisol).


Din krop bliver altså ved med at være i kamp/flugt-tilstanden, og alle de fysiske reaktioner bibeholdes, du har jo ikke nået dit mål endnu. 

Denne tilstand er meget uhensigtsmæssig. 

Det har på intet tidspunkt været meningen, at vi skulle gå rundt i en kronisk stresstilstand. Så alt det, der oprindelig var en rigtig smart overlevelsesmekanisme, bliver nu en hæmsko. 

Din fordøjelse fortsætter med at fungere dårligt. 

Da din fordøjelse er lukket ned, kan du ikke udskille affaldsstofferne. 

De bliver derfor liggende i tyktarmen. 

Det giver dig hovedpiner. 

Du har også meget lettere ved at få fx ledproblemer og tarmlidelser. 

Dit immunforsvar bliver langsomt svækket. 

Din puls er stadig høj. 

Det betyder, at du nu i en kronisk tilstand vil udvikle for højt blodtryk. 

Du trækker stadig ikke vejret dybt ned i maven, og for at holde det høje åndedræt, bliver du nødt til at trække du skuldrene op. Det giver dig spændinger i nakke og skuldre. 

Stress malker kroppen for næringsstoffer, hvilket giver dig vitamin- og mineralmangel. 


Din hjerne har stadig lukket af for hukommelsen, for at du skal kunne se klart og fokuseret. Men det betyder nu, at din korttidshukommelse langsomt forsvinder. Du kan ikke længere huske, hvor du har lagt briller, nøgler og mobiltelefon, og du glemmer ofte aftaler. 

Du handler på rutinen og har ikke meget overskud til noget ud over planen. 

Bare der sker en lille forandring i din planlægning, føler du, at det hele skrider under dig. 

Du farer let op og reagerer med vrede eller angst.


Samtidig ruster stresshormonerne kroppen til krig ved at forhøje smertetærsklen. Du mærker derfor hverken fysisk eller psykisk smerte længere. 

Det er årsagen til, at nogle mennesker reagerer på stor sorg ved at arbejde ekstremt meget. For stressniveauet fjerner følelsen af sorg. 

Den forøgede arbejdsindsats frigiver stresshormoner, som gør, at du ikke kan mærke dine følelser.

Ulempen ved ikke at kunne mærke smerte er, at du heller ikke kan mærke hverken lykke, eller hvem du er, eller hvad du vil med livet. 

Det hele bliver gråt.


Mange vil påstå, at de arbejder bedst under stress. Hvis du selv har påstået det på et tidspunkt i dit liv, eller den dag i dag er overbevist om, at sådan er det, kan jeg fortælle dig, at du har meget til gode. 

For når du kører på langtidsstresshormoner, tænker du nemlig hverken konstruktivt, kreativt eller fantasifuldt. 

Du kører på rutinen. 

Det, du laver, er blot en gentagelse af noget, du tidligere har lavet. 

Ved at bremse dit stresstog, koble af og aktivere det beroligende nervesystem vil du pludselig se dig selv og dine talenter fra en helt anden vinkel. 

Du vil kunne løse problemer, der altid plejer at ende i hårdknude, og du vil virkelig kunne dupere dig selv, for alle dine ideer vil springe ud af lyst, nydelse og kreativitet. 

Glæd dig

 

FEDME & STRESS

Fedme og stress er meget tæt forbundne. 

Når kroppen er stresset, får du lyst til hvidt brød, sukker, kaffe, alkohol og nikotin. Det indeholder nemlig alle stoffer, som booster dit kamp/flugt-nervesystem, så du kan vedligeholde det urealistisk høje aktivitets/tankeniveau og fortsat undgå at mærke kroppens behov for afkobling. 

Derfor er det disse stoffer du tyer til, når kroppen skriger af udkørthed

Læg næste gang mærke til, hvad du spiser og drikker mellem klokken 15 og 18! 

Det er nemlig her, du spiser ting, der stresser din krop. 

Disse fødevarer sender også dit blodsukker ud i store stigninger, hvorefter der udskilles meget insulin. Som vi har talt om, er insulin et hormon, hvis opgave det blandt andet er at stoppe fedtforbrændingen, øge lagringen af fedt og hæmme frigivelsen af fedt. Dette er jo smart nok, hvis du er påvirket af ydre stress.


Forestil dig at stå i en krigssituation, hvor du skal redde dit og din families liv. 

Her er det hensigtsmæssigt, at du ikke bare brænder fedtdepoterne af, men derimod holder på dem. For så vil du have noget at tære på, selvom du ikke får mad. 

Stresshormonerne gør kroppen klar til at kæmpe mod trusler, og når du skal kæmpe, er det godt at have madpakker med på slagmarken i form af fedtdepoter. 

Derfor lagrer kroppen fedt, når du er stresset.


Men kroppen skelner ikke mellem indre og ydre stress, så i vores dagligdag, hvor det er de indre trusler, som er årsag til vores stress, er du jo ikke i krig, men sidder stille og roligt på kontorstolen eller i bilkøen og holder krampagtigt fat på fedtdepoterne. 

Din forbrænding falder, og du tager uundgåeligt på i vægt.


En anden måde, hvorpå stresshormoner ruster kroppen til krig er, at vi slår over på kulhydratforbrænding, hvilket som nævnt stopper fedtforbrændingen. 

Igen er det en hensigtsmæssig reaktion, da fedtforbrænding kræver meget mere energi, end kulhydratforbrænding gør. I en krigssituation skal du spare på energien, så du kan holde længere. Så du sparer altså meget energi ved at forbrænde kulhydrater frem for fedt.


Et af kendetegnene ved en krig eller en jagt i stenalderen var, at man ikke vidste, hvornår man kunne komme til at spise igen. Det vil sige, at de mennesker, der kunne spare mest energi og derved bevare fedtlagrene længst muligt, ville klare sig længst og derfor overleve krigen eller jagten.


I dag betyder det, at når du er stresset, bekymret eller har negative tanker, tror kroppen, at der er krig. Den sætter straks fedtforbrændingen på laveste niveau, så du kan beholde dine fedtdepoter som en garanti for, at du vil overleve længe på slagmarken uden ret meget mad.


Det er altså stort set umuligt at tabe sig på en sund og holdbar måde, så længe man er stresset. Hvis du vil tabe dig, skal du derfor stræbe efter at komme ud af din fastlåste stresstilstand. 


Det gør du ved at spise DETOX-kost, så din krop får mad, der beroliger og støtter den. Derudover skal du være til stede i de ting, du foretager dig, frem for at tænke på din næste opgave. 

Når du er til stede og har ro, vil din krop automatisk slå over på fedtforbrænding og begynde at skille sig af med de ekstra kilo, som hæmmer kroppen.

 

TRÆTHED, STRESS & SUKKERTRANG

Hvis vi er i stress i længere tid og tror at "alt bliver bedre når jeg lige har ordnet det her”, eller tænker "hvis bare jeg arbejder hårdt nu, så kan jeg rigtig nyde den næste uge", vil kroppen begynde at trættes. 


Du bliver simpelthen træt som et alderdomshjem, og du får signaler fra din krop om, at der er noget galt, som du skal tage dig af. Signalerne, kroppen sender dig, kan være maveproblemer, hovedpiner, ledproblemer, søvnproblemer, allergier, nældefeber og meget andet godt. Derudover får du lyst til brød, sukker, slik, chokolade, kaffe og cigaretter. 


Kroppen er nemlig sådan indrettet, at når du presser dig selv til at holde dampen oppe og fortsætte, selvom kroppen er træt, så vil kroppen reagere ved at give dig lyst til stimulanser som sukker, kaffe, lyst brød og smøger, så du kan holde stressniveauet oppe en tid endnu, for "når jeg liiige har ordnet det her, så skal jeg slappe af og hygge med børnene". Så du kan være ret sikker på, at har du trang til sukker, er du nok også stresset.


Stress giver altså sukkertrang. 

Omvendt giver sukker også stress, selvom du ikke er presset af ydre omstændigheder. 

For sukker frigiver stresshormoner i kroppen. Forestil dig at du har ro i dit liv og slet ikke er bekymret eller travl. Du er til stede og har det godt. 

Nu spiser du en plade Rittersport, og straks stiger dine stresshormoner i blodet.


I et samfund, hvor der er mange stressfaktorer på job og i privatliv er det altså helt hen i vejret at spise fødevarer, der stresser dig, når du nu endelig har fået ro på. Dette betyder også, at det er spild af penge og energi at søge hjælp til at komme fri af stress, så længe du spiser sukker. 

Du kan gå til den ene dygtige stresskonsulent efter den anden, men du spænder ben for din egen proces, hver gang du tager en is eller en kop kaffe.


DETOX-kost sænker stressniveauet, fordi du undgår stressstimulanser. 

Olierne har beroligende effekt på dit nervesystem, og motionen virker afstressende på din krop og frigiver lykkehormoner. 

DETOX-kost er altså grundstenen til, at du kan komme fri af din stress. 

Og så vil du mærke fuld effekt af konsultationerne hos din stresskonsulent.


Endelig er stress lige så vanedannende som sukker. 

For du bliver afhængig af dit adrenalinkick. 

Adrenalin gør nemlig, at du ikke kan mærke dig selv, og derfor heller ikke kan mærke, at din krop har det dårligt, og at du har problemer i dit liv. 

Du bliver derfor afhængig af den distance, adrenalin skaber for dig. 

Derfor opfinder du bekymringer, konflikter og aktiviteter, som skal ordnes, for at holde dig oppe på det adrenalinniveau, du er blevet afhængig af. 

Sukker, stress, kaffe, cigaretter giver dig høje adrenalinniveauer, så du fortsat kan holde distancen til dig og dit følelsesliv. 

Du har altså behov for at have denne uro og sitren i kroppen. 

Du føler dig skarp og kan måske lide følelsen af, at du kan blive ved og ved, selvom du er træt. Du bryder dig ikke om at komme ned i gear, for når adrenalinniveauet falder, begynder du at kunne mærke dig selv og din krop igen. 

Og du kan nu mærke, at kroppen ikke har det godt, og at du har problemer i dit liv. 

Langt de fleste depressioner opstår, når folk holder ferie. 

Her falder deres stressniveau nemlig, og de kan nu mærke, at der er problemer i deres liv.


Det handler altså ikke bare om at fjerne sukker, for der er en årsag til, at du har skabt dit sukkerbehov. Det handler heller ikke bare om at stresse ned og koble af, for der er ligeledes en årsag til, at du har skabt dit stressniveau. 

Stress, travlhed, bekymringer, sukker, kaffe, brød og smøger kan være en flugt fra at mærke sig selv. 

Er det tilfældet hos dig? 

Jeg vil lige minde dig om, at dem, som er mest stressede, er dem der har sværest ved at indse, at deres stressniveau er alt for højt!

 

STRESS & DAMORE-METODENS 6-FASE

Stress er en besværlig størrelse eftersom den spreder sig over hele 6-fase tabellen!
Derfor er der også forskellige behandlinger afhængigt af hvilken fase du er i.

Følgende punkter er vigtige i naturlig behandling af stress med generelle briller på.

KOSTEN

Vær 100% sukkerfri!

Vær 100% koffeinfri!

Vælg mad der beroliger - "Brun, blødt og meget" altså lette løsninger som kan kopieres dag efter dag. Chili con/sin carne og chokolademousse! - skriv i gruppen og få hjælp og opbakning af andre

TILSKUD

Kikker du på DAMORE-METODENS 6-FASE GRUNDREGULERING ligger stress lige omkring det biologiske snit (fase 3 & 4).

Du har derfor brug for aktivering af dine mitochondria's methylering og kan med fordel tage 1 pakke fra OXY-pack om dagen. 


Du kan med fordel anvende CBD 

1500mg CW hvor du tager 1 dr om morgenen og 330mg 1 dr som du tager i løbet af dagen efter behov og evt SA til at sove på.

Jeg kan anbefale dig at skrive til Annette fra CBDora og høre med hende.


Du kan med fordel anvende melatonin - anvend altid sugetabletter, husk det er et søvnhormon så du SKAL ligge i et mørkt rum og være klar til at sove når du tager tabletten. Start evt på mindre dosis og arbejd dig op til 10mg.


Du kan med fordel anvende homøopatiske komplekspræparater som Nersin fra Holistica Medica - tag 10dr direkte på tungen efter behov.

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.